T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
İSTANBUL / KAĞITHANE - Atatürk Ortaokulu

MESLEKLER

 

1)PSİKOLOJİK DANIŞMANLIK ve REHBERLİK (PDR)

Çalıştığı eğitim kurum ya da kuruluşunda; öğrencilerin ilgi, yetenek ve kişilik özelliklerini gerçekçi ve ayrıntılı olarak tanımalarına, kendilerine açık eğitim, meslek ve iş olanakları hakkında bilgilenmelerine, başkaları ile iyi iletişim kurabilme, doğru kararlar verebilme becerileri geliştirmelerine yardım eden kişidir.   Psikolojik danışman, okullarda, özel eğitim merkezlerinde, hastanelerde, özel kliniklerde, danışmanlık merkezlerinde, kreşlerde, sosyal hizmetlerde, rehberlik araştırma merkezlerinde görev yaparlar.

PDR bölümünü bitirenler rahat iş olanakları olup, geleceği de açık bir alandır. Psikolojik danışman olabilmek için, liseden EA (Eşit Ağırlık) alanından mezun olup, üniversitelerin Eğitim Fakültelerinde 4 yıllık programlarından mezun kişiler bu hakkı kazanır.

 

2)AVUKAT (HUKUK FAKÜLTESİ)

Bireylerin birbirleriyle ve devletle ilişkilerinde ortaya çıkan anlaşmazlıklarda hukuki bilgisine başvurulan ve bireyleri ilgili yerlerde, özellikle mahkemelerde temsil eden ve haklarını savunan kişidir.Bir kimsenin avukatlığını (müvekkilinin vekillik istemini) kabul etmeden önce ilgiliyi dinler, varsa dava dosyasını inceler. Müvekkiline yararlı olabileceğine inanırsa davayı kabul eder. Dava konusu ile ilgili yasaları inceler.

Hukuk Fakültesi her zaman gözde bölümlerden olup iş olanakları çevrelerine bağlı olarak değişir; ancak hem özelde hem de devlette geniş bir yelpazeye sahiptirler. Hukuk Fakültesine gitmek için, liseden EA (Eşit Ağırlık) alanından mezun olup, üniversitelerin Hukuk Fakültelerinde 5 yıllık öğrenim sonucu mezun olan kişilerdir.

 

3)DİYETİSYENLİK (BESLENME UZMANI)

İnsanların yeterli, dengeli ve sağlıklı bir biçimde beslenebilmeleri için yemek listelerinin hazırlanması, yiyeceklerin sağlığa uygun bir şekilde pişirilip sunulması konusunda çalışan, var olan besin kaynaklarının ekonomik ve sağlık kurallarına uygun olarak kullanılmasını sağlayan ve bu konularda bireyi ve toplumu bilgilendiren meslek elemanıdır.Diyetisyenler hastanelerde, okullarda, yurtlarda, fabrikalarda görev yaparlar. Görev yeri temizdir. Ancak, mutfak denetimi yaparken, diyetisyen nemli ve kokulu ortamda çalışmak durumundadır. İş genellikle oturarak yürütülür. Diyetisyenin ilişkide bulunduğu kişiler görev yaptığı kuruma göre değişir.

Diyetisyen unvanını kazanmak için, liselerin sayısal bölümünden mezun olup, üniversitelerin, sağlık bilimleri fakültesinin diyetisyenlik bölümünü 4 yıl öğrenim görenlerin kazanmış oldukları meslek.

 

4)ECZACI

Doktorlarca düzenlenen reçetelerde yer alan hazır ilaçları müşteriye satan, hazırlanması gerekli ilaçları hazırlayan, laboratuvarda ve analiziyle ilgili araştırmalar yapan kişidir.

Eczacılar genellikle eczanelerde, sağlık hizmeti sunan laboratuvarlarda, devlet dairelerinin sağlıkla ilgili bölümlerinde, bazen de ilaç fabrikalarında veya ilaç depolarında görev yaparlar. Çalışma ortamı çok temizdir, ancak ilaç ve kimyasal madde kokusu vardır. Eczanelerde görev yapan eczacılar, insanlarla etkileşim halindedirler. Eczacılar çalıştıkları yerleşim yerinde, hazırlanan plan dâhilinde, nöbet tutmak zorundadırlar.

Eczacı unvanını kazanmak için, liselerin sayısal bölümünden mezun olup, üniversitelerin, eczacılık fakültelerinde 5 yıl öğrenim görenlerin kazanmış oldukları meslek.

 

5)GIDA MÜHENDİSİ

Gıda mühendisi, gıda hammaddelerinin besin değerini kaybetmeden standartlara uygun olarak verimli bir şekilde işlenmesini, korunmasını ve depolanmasını planlayan, uygulamasını yürüten ve yeni sistemleri geliştiren kişidir. Gıda maddelerinin özelliklerini kaybetmeden uzun süre korunması, hammaddelerden daha verimli olarak yararlanılması, artık maddelerin değerlendirilmesi, yeni ürünlere dönüştürülmesi ya da en az düzeye indirilmesi konularında araştırma yapar.

Gıda mühendisleri; fabrika, atölye, depo vb. gıda ürünlerinin işlendiği yerlerde görev yaparlar. Ortam sakin ve temizdir.Gıda mühendisi unvanını kazanmak için, liselerin sayısal bölümünden mezun olup, üniversitelerin Ziraat Fakültesinin Gıda Mühendisliği bölümünden mezun olanların kazanmış oldukları unvan.

 

6)VETERİNER HEKİM

Evcil, küçük ve büyükbaş hayvanların sağlığının korunması, hastalıkların teşhisi, tedavisi, hayvanlar arasında salgın hastalık ve hayvandan insana geçen hastalıklarla mücadele, hayvan ırklarının iyileştirilmesi, hayvansal ürünlerin artırılması, bunların insan sağlığındaki yeri konularında çalışmalar yapan kişidir.

Veteriner hekimler büroda çalıştığı gibi salgın ve parazitler hayvan hastalıkların görüldüğünde sık sık köylere gitmek zorunda kalabilir. Hayvanların bulunduğu ortamlar nemli olup, havada rahatsız edici koku vardır. Veteriner hekimi unvanını kazanmak için, liselerin sayısal bölümünden mezun olup, üniversitelerin Veterinerlik Fakültelerinde 5 yıl öğrenim görüp mezun olanların kazanmış oldukları unvan.

 

7)OKUL ÖNCESİ ÖĞRETMENİ

Okul öncesi çocuklara bedensel, zihinsel, duygusal ve sosyal yönden sağlıklı bir şekilde gelişmeleri için, gerekli eğitimi veren kişidir.. Milli Eğitim Bakanlığına bağlı Anadolu kız meslek ve kız meslek liseleri, ilköğretim okulları ile resmi ve özel kurumların kreş, yuva, anaokulu, anasınıfı, çocuk kulübü gibi okul öncesi eğitim kurumlarında öğretmen olarak. Hızla gelişen bir alandır. Kadının çalışma hayatına atılması ve okul öncesi eğitimin öneminin giderek daha da anlaşılması kreş, anaokulu gibi kurumlara talebi artırmaktadır.

Okul Öncesi Öğretmeni unvanı alabilmek için, ya kız meslek liselerinin, çocuk gelişimi bölümünden mezun ya da normal liselerin sözel bölümünden mezun olanların üniversitelerin eğitim fakültelerinin okul öncesi öğretmenliği bölümünde 4 yıl öğrenim gören kişilerin kazanmış oldukları unvan.                                                                  

   

8)MİMAR

Her çeşit yapının, kullanıcıların ihtiyaçlarına ve olanaklarına göre tasarımını yapan ve yapımını denetleyen kişidir. Mimarlık, insanın içinde yaşamını sürdüreceği yapıların estetik ve kullanışlılık ilkelerini göz önüne alarak tasarlama sanatıdır. Yapılacak binanın şehir imar planına uygun olup olmadığını inceler.Binanın planını çizer

Mimarlar, inşaat firmalarında, işletmelerin mühendislik mimarlık bürolarında çalışabilirler. Ayrıca, belediyeler gibi kamu kuruluşları yanında özel şirketlerde de çalışabilir ve büro açabilirler. Mimarlık alanında bilgisayar kullanımı ve teknolojik gelişmeler, çizim, fiyat belirleme ve hesaplama işlemlerini kolaylaştırsa da bu alanda yabancı dil bilen, bilgisayar kullanabilen elemanlara ihtiyaç vardır. Mimar unvanı kazanmak için liselerin sayısal bölümlerinden çıkışlı olup, üniversitelerin mimarlık fakültelerinden 4 yıllık eğitim almış kişilerin kazanmış oldukları unvan.

 

9)OPTİSYEN (GÖZLÜKÇÜ)

Göz doktoru tarafından tanısı konmuş hastalara, reçetelerine göre görme bozukluklarının giderilmesi veya hafifletilmesi için kullanılan optik gereçleri (gözlük, kontakt lens vb.) hazırlayan ve uygulayan kişidir.

İnsan sağlığı ile doğrudan ilgili olan göz rahatsızlıkları ve bunların çözüm yolları gözlükçülüğü geçerli ve zorunlu kılmaktadır. Ülke nüfusunun sürekli bir şekilde artması, buna rağmen gözlüğün yerini tutabilecek teknolojik yeniliklerin yetersiz kalması ve çıkanlarında gerek sağlık açısından gerekse kullanım açısından daha iyi olmaması (kontakt lens gibi), mesleği gelecekte de önemli bir istihdam alanı olarak ortaya çıkarmaktadır.

Optisyen unvanını kazanmak için, sağlık meslek lisesi çıkışlı olup, üniversitelerin, sağlık bilimleri yüksekokulunun optisyenlik bölümünü 2 yıl öğrenim görenlerin almış aldıkları unvan.

 

10)HEMŞİRE

Bireyleri; hastalıklardan korunma yolları konusunda bilgilendiren, beden veya ruh sağlığının bozulması halinde hekim tarafından verilen tedaviyi uygulayan, hasta bakımını planlayan, uygulayan, denetleyen ve izleyen kişidir. Hastayı kabul eder ve muayeneye hazırlar.

Hemşireler; hastanelerde, dispanserler, özel sağlık kurumları, çeşitli kurumlar bünyesinde bulunan sağlık birimleri ve kreşlerde görev yaparlar. Meslekte işsiz kalma durumu hemen hemen yok denecek kadar azdır. Sağlık alanında en çok ihtiyaç duyulan meslek elemanıdır.

Hemşire unvanı kazanmak için ya sağlık meslek liselerinin hemşirelik bölümünden mezun olmak ya da liselerin sayısal alan çıkışlı olup, sağlık bilimleri fakültelerinin hemşirelik bölümünde 4 yıl öğrenim görenlerin almış oldukları unvan.

 

11)ACİL TIP TEKNİSYENLİĞİ (ATT)

Yaraları tedavi eder, sarar, Şiddetli kanamaları önler, Solunumun durması halinde sun'i teneffüs yaptırır, Zehirli maddeleri vücuttan temizler, Deriyi yıpratan maddeleri temizler, Şoka giren hastaları şoktan çıkarmaya çalışır Tansiyon ölçer, iğne yapar.

Acil Tıp Teknisyenliği mesleğinin eğitimi, Sağlık Meslek Liselerinin "Acil Tıp Teknisyenliği" bölümünde verilmektedir.

Acil tıp teknisyenleri bazen açık havada (trafik kazaları vb. durumlar) bazen de hastane vb. sağlık kuruluşlarında kapalı ortamlarda çalışırlar. Çalışma saatleri düzenli olmayıp gece nöbetleri vardır. Çalışırken hastalarla, hasta yakınları ve diğer sağlık personeli ile iletişimde bulunur.


12)PİLOT

Yolcu veya yük taşıyan hava taşıtını (helikopter ve uçağı) kullanan kişidir. Ülkemizde pilotluk eğitimi; Hava Harp Okulu, Kara Harp Okulu, Türk Hava Yolları, Türk Hava Kurumu, Anadolu Üniversitesi Sivil Havacılık Yüksek Okulu ve özel havacılık şirketlerinde verilmektedir.

Anadolu Üniversitesi Pilotaj Eğitimi programını bitirenler Ulaştırma Bakanlığı´na bağlı ve Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü´ne bağlı kuruluşlarda veya özel havacılık şirketlerinde görev alabilirler. Pilotlar, yük ve yolcu taşıyan uçaklar yanında ilaçlama veya keşif gibi amaçlarla kullanılan uçakları ve helikopterleri de idare ederler.

Özel havacılık şirketlerinde ve yabancı hava yolu şirketlerinde görev alabilirler.Türk Kuşu pilotları ise pilot öğretmenliği yapar ve zirai ilaçlama işinde çalışırlar.

 

13)TEKSTİL MÜHENDİSİ

Tekstil ve konfeksiyon sanayiinin kullandığı tekstil hammaddelerinin işlenmesi aşamalarında, teknik ve idari düzenlemeleri yapan, yeni yöntem ve tekniklerin geliştirilmesi için çalışmalar yürüten, yeni ürünlerin tasarımını ve üretimini planlayan, üretimin ekonomik bir şekilde yürütülmesini sağlayan kişidir.

Tekstil mühendisleri, dokuma endüstrisinde fabrika ve atölyelerde görev yaparlar. Çalışma ortamı gürültülü olup, havada lif tozları bulunabilir. Tekstil mühendisi çalışırken tekniker, teknisyen ve işçilerle iletişim halindedir.

Meslek eğitimi, çeşitli üniversitelere bağlı mühendislik fakültelerinin "Tekstil Mühendisliği" bölümünde verilmektedir.

 

14)ÇEVRE MÜHENDİSLİĞİ

Doğal kaynakların en iyi biçimde kullanılması, doğal çevrenin korunması ve insan sağlığına uygun biçimde geliştirilmesi konusunda çalışan kişidir.

Çevre mühendisleri; içme suyu, kanalizasyon, yağmur suyu şebekesi projelendirilmesi ve inşaatı, evsel ve endüstriyel atık su arıtma tesislerinin sistem seçimi, projelendirilmesi, inşaatı ve işletilmesi, sanayi kullanım sularının hazırlanmasına yönelik projelendirme hizmetleri, çevre yönetimi ve planlaması, gürültü kirliliğinin kontrolü gibi alanlarda çalışabilirler. Çevre Bakanlığı, Bayındırlık ve İskan Bakanlığı, İller Bankası, belediyeler, SEKA gibi kamu kurumlarında çalışabildikleri gibi, özel kuruluşlarda da çalışabilirler. Serbest çalışma olanağı da vardır.

Meslek eğitimi, çeşitli üniversitelere bağlı mühendislik fakültelerinin "Çevre Mühendisliği" bölümünde verilmektedir.

 

15)FİZYOTERAPİST

Yaralanma, hastalık, doğuştan gelen özür, hareket sistemi bozuklukları veya diğer durumlardan kaynaklanan ağrı ve fonksiyon bozukluklarından yakınan kişilere hekimin tanısına uygun bir fizik tedavi programını planlayan ve uygulayan kişidir.

Fizyoterapistler devlet hastanelerinde, özel hastanelerde, Sağlık Bakanlığı, Sosyal Sigortalar Kurumu, belediye ve üniversite araştırma hastanelerinde, rehabilitasyon merkezlerinde, özel kliniklerde, spor kulüplerinde, huzurevlerinde çalışabilirler. Fizyoterapistlik mesleğinin eğitim süresi 4 yıldır.

 

16)KAYMAKAM

Kaymakam, ilçenin genel yönetiminden sorumlu olan, devleti ilçede temsil eden, ilçenin en yetkili kamu görevlisidir.Kaymakam, İçişleri Bakanlığına bağlı olarak ilçedeki kaymakamlık binasında görev yapar. Çalışma saatleri genellikle düzenlidir. Çalışırken vatandaşlarla, valilerle, emrindeki memurlarla, üst düzey askeri yöneticilerle etkileşim halindedir. Zaman zaman seyahat etmesi gerekir. Kaymakam bir ilçede belli bir süre çalıştıktan sonra başka bir ilçeye atanır.

Mesleğin ön eğitimi üniversitelerin İktisat, İşletme, İktisadi ve İdari Bilimler, Siyasal Bilgiler, Hukuk Fakültelerinde verilmektedir.

Yukarıdaki fakültelerden mezun olanlar ÖSYM tarafından yapılan Kamu Personel Seçme Sınavında (KPSS) başarılı olmaları durumunda İçişleri Bakanlığınca yapılacak Kaymakamlık sınavına girebilirler.

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 27.03.2019 - Güncelleme: 07.10.2022 15:04 - Görüntülenme: 417
  Beğen | 0  kişi beğendi