T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
İSTANBUL / KAĞITHANE - Atatürk Ortaokulu

ÖFKE KONTROLÜ

 

 

Mutluluk, üzüntü, korku, nefret gibi insanda var olan duygulardan biriside öfkedir. Bu yüzden öfke çok yönlü bir kavramdır.

Peki ya ÖFKE Nedir?

Öfke, insanın rahatsız edici bir duruma, bir olaya ya da bir kişinin davranışlarına karşı gösterdiği heyecan türü bir tepkidir(Velioğlu,1991; Erkan, 2009). Başka bir tanımda ise öfke, bireyin kendisine yönelik bir nedeniyle karşısındakini uyarması nedeniyle ortaya çıkan etkili bir yaşantıdır(Kennedy, 1992; Erkan,2009).

Kısacası öfke, insanın normal durumundan gerginlik, huzursuzluk, stresli olma halidir.Kişi öfkeli olduğu zaman hem fizyolojik hem de psikolojisi normal durumdan daha fazla asabiyetli haline dönüşebilir. Bu durumda kişi kendi davranışlarını kontrol ederek asabiyetli yani öfkeli durumdan en az tepkiyle geçiştirmesi gerekmektedir.

                      

Öfkeye en fazla neden olan olaylardan birisi de, çevresel etmenlerdir. Çevresel etmenler, uyarılmışlık düzeyi (yani öfke derecesi), olayın yapılanması öfkeyi oluşturur.

 

ÖFKE DURUMUNDA NASIL DAVRANILMASI GEREKLİ

1-Durumu ve Kişiyi Unutun: O an öfke durumunun sonucunda neler olabileceğini düşünün, eğer ki öfkeli durumun devamı olduğunda size ne türlü bir zarar verebileceğini düşünün ve o olayı geçiştirmeye çalışın.

 

2-Beş Defa Derin nefes Al ya da Ona Kadar İçinden Say: Öfkeyi kontrol altına almak aslında çok kolay. Kişi kendi kendini telkin ederek durumdan uzaklaşabilir; yani öfke derecesi düşürebilir. Öfkeli olduğunuz zaman derin derin nefes alın ve kendinizin iyi olduğunu söyleyin. Fizyolojik rahatlamanın, psikolojik rahatlamaya da yardım ettiği bilinmektedir.

 

3-Kendi Kendinizi Yatıştırmak İçin Söylenin: "Ben bununla başa çıkabilirim" gibi kendinizin de anahtar bir sözcüğü olsun, zor durumlarda kullanmak için.

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 27.03.2019 - Güncelleme: 07.10.2022 15:04 - Görüntülenme: 381
  Beğen | 1  kişi beğendi