T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
İSTANBUL / KAĞITHANE - Atatürk Ortaokulu

SINAV KAYGISI

 

SINAV KAYGISI ve SINAVDA MOTİVASYON

 

                Sınav yaklaşırken yapılması gereken birkaç ufak yöntem, sizi sınava daha iyi hazırlar!!!!

 

1-HERGÜN NEFES EGZERSİZİ YAPIN!:Fizyolojik olarak rahatlamanın, bilişsel rahatlamaya yardımcı olacağı kanıtlanmıştır. Bu yüzden her gün belirli saatlerde düzenli nefes egzersizleri yapın. Peki, doğru nefes nasıl alınır. Nefes alırken karın bölgesinin hareket ettiği nefes türüdür. Bu nefes hem sizi yormaz hem de rahatlamanıza yardımcı olur.

 

2-HERGÜN GEVŞEME HAREKETLERİ YAPIN:  Kendinizi iyi hissetmediğiniz zamanlarda yapacağınız ufak spor faaliyetleri sizin rahatlamanıza yardımcı olacaktır. Yapacağınız ufak egzersiz hareketleri, kısa mesafeli koşular ya da yürüyüşler sizin kaygı durumunuzu düşürmenizde yardımcı olacaktır.

 

3-KENDİNİZİ NEREDE GÖRMEK İSTERSİNİZ:Sınava az bir süre kaldı. Bundan bir yıl sonra kendinizi nerede hangi okulda görmek istersiniz.  Daha ileriki hedeflerinizi düşünün ileride hangi mesleği yapmak istersiniz. Bunları düşünüp kendi HAYAT AMAÇ LİSTESİ'niçıkartın. Bunun görebileceğiniz bir yere asın. Amaçlarınıza ulaşmak için hemen harekete geçin.

 

4- ZAMANI İYİ KULLANMA:Zamanın çok çabuk geçtiği bir aşikâr. Bu yüzden biz hem sınav ile hem de zamanla yarışıyoruz. Yani işimiz zaman karşı yarışmak; gerektiğinde zamanında çalışarak kazanılamayacak başarı yoktur.

 

5- SINAV YILI: İnsan hayatında birkaç kez olacak bir yıldır. Dönem sonuna doğru başarıyı ölçen bir yapı içerisindeyiz, biz bunlara sınav yılı diyoruz. Aslında insan hayatında başarıya ulaşmak için değişik kademelerde ölçüldüğümüz yıllardır. Bunlar sadece o yıl için çalışmamız gereken; yani daha fazla üzerinde durmamız gereken yıllardır. Buna SINAV YILI diyoruz. Bu yılı güzel atlatırsak hayata güzel bir adım daha atmış olacağız.

 

6- SINAVI KİMİN İÇİN KAZANACAKSINIZ:  Sınavın sonucu tek sınava gireni etkileyecek; sınavı anneniz, babanız, dedeniz, arkadaşınız için değil kendiniz için kazanın. Bu yüzden çalışacağınız her an, yorulacağınız her dakika aslında sizin hayatınızda başarı için bir adım atmış olacaksınız.

 

7- GEÇMİŞ KONUŞARI SIK SIK GÖZ GEZDİRİN:Düzenli bir çalışma disiplininden sonra, yıl içerisinde görülmüş olan pek çok dersi, pek çok konuyu zaman zaman unutmuş olabilirsiniz.Bu yüzden belirli aralıklarla kendinizi yormadan geçmiş konulara göz gezdirin.

 

8-HIZLI VE DOĞRU OKUMA ALIŞKANLIĞI:sınavlarda zaman karşı yarıştığımız da bir aşikar. Çoğu kişi sınavlarda ya da ders çalışırken dudak kıpırdatarak ders çalışır. Hızlı ve etkin okumak ise, kalem ya da parmak ile okuduğumuz satırla beraber gidersek ve içimizden okursak hem daha hızlı hem de daha etkin okumuş olacağız.

 

9-KENDİNİZİ MOTİVE EDİN:Güzel bir söz vardır, insanın kendi doktoru kendisidir. Her gün kalkın ve kendinizi motive edin ya da başarılı bir sınav sonucu sonrası ya da etkili bir ders çalışma sonrasında dönün ve kendi kendinize deyin ki, BEN BU İŞİ BİLİYORUM, BEN BU SINAVI YAPACAĞIM deyin.

 

10- HANGİ DERSE ÇALIŞMA METODU:  Herhangi bir derse başlamadan önce, geçmiş üniteye göz atmak ya da notlara göz gezdirmek çalışma açısından daha verimli olur.

 

11- BAŞARIYI NE İÇİN İSTİYORSUNUZ:İnsan Sınavı bir yemek ihtiyacı gibi düşünün. Sizin nasıl karnınızın doymaya ihtiyacı varsa, zihninizin de beyninizin de başarıya ulaşma ihtiyacı vardır. Siz hem karnınızı doyurmakla hem de beyninizi doyurmakla yükümlüsünüz. Bu yüzden başarıyı kendiniz için isteyin ve ulaşın.

 

 

Burak Erbay YALÇIN

Psikolojik Danışman

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 27.03.2019 - Güncelleme: 07.10.2022 15:05 - Görüntülenme: 486
  Beğen | 0  kişi beğendi