T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
İSTANBUL / KAĞITHANE - Atatürk Ortaokulu

TEST ÇÖZME TEKNİKLERİ

Sınavlarda, denemelerde, test çözerken uygulayacağınız birkaç basit yöntemiyle daha etkin bir sonuç alabilirsiniz.

 

1-KALEM YA DA PARMAK İLE TAKİP EDİN: Test çözerken, özellikle paragraf sorularında okuma yaparken satıları kalem ya da parmağınızla takip edin. Böylelikle hem daha hızlı okuma yapmış olacaksınız hem de anlamanız daha etkin olacaktır.

 

2-KENDİ TEKNİĞİNİZİ KENDİNİZ OLUŞTURUN: Hangi alan sorularını çözerken daha çok sıkılıyorsunuz hangisini çözerken daha zinde kalıyorsunuz. Buna göre bir çözme planınızı geliştirin.

 

3-ÇÖZÜME ULAŞILMAYAN SORULAR ÜZERİNDE FAZLA DURMAMA: Eğer bir soru üzerinde fazlasıyla durduysanız, çözüme gidemiyorsanız fazla yorulmayın o soruyu geçin. Zaman kalıp geri dönerseniz soruyu çözmeniz daha kolay olacaktır. Siz sınavla ilgilenirken beyninizde çözmediğiniz sorularla ilgilenecektir.

 

4-SINAV SÜRESİNİ DOĞRU BİÇİMDE AYARLAYIN: Bizler zamana karşı yarışıyoruz, bu yüzden zamanı iyi ayarlamamız gerekmektedir. Her alana eşit zaman ya da sizin daha baskın olduğunuz alana göre ayarlanacak süre sizin daha fazla soru çözmenize yardımcı olacaktır.

 

5-CEVAP KÂĞIDINA GURUPLAR HALİDE İŞARETLEME: Sınavda optik kâğıdına kendi yönteminizi geliştirerek işaretleme yapın.

 

6-GEÇEN ZAMANLA İLGİLİ FAZLA İLGİLENMEME: LGS Sınavında ve deneme sınavında zaman bizim için çok önemli, bu yüzden zaman yetişecek mi gibi sözler yerine zamanı tam ayarlayacam diyerek kendinizi telkine edin.

 

7-SORU KÖKLERİNİ İYİ OKUYUN: Soruları okurken, soru köküne dikkat edin. Hatalardan en fazlası olumlu ya da olumsuz soru kökünün anlaşılmamasından kaynaklanıyor.

 

8-İŞLEM HATASI: Özellikle sayısal alanlı sorularda yapacağınız  + -  hatalar soruyu çok farklı yerlere taşır; bu yüzden işlem hatalarına karşı çözerken soruya bakının.

 

9- SEÇENEKLERDEN SORUYA GİDİN: Genellikle sayısal alanlı sorularda çözemediğiniz sorularda  zaman kalıp geri döndüğünüzde seçeneklerden gidip çözebilirsiniz ve genellikle de cevabı 0 ya da 1 olanı deneyin öncelikle.

 

10- SORUYU ÖNCE OKUYUN: Bazı paragraf sorularında ilk önce paragraf verilir, sonra soru sorulur. Böyle sorularda ilk önce soruyu ve soru kökünü dikkatli okuyun öyle paragrafa geçin.

 

11- HERŞEYDEN ÖNCE KENDİNİZE GÜVENİN: Sınavı kendiniz için kazanacağınızı unutmayın ve yapacağınız her doğru sizin geleceğiniz ve kendinize güvenin.

 

Burak Erbay YALÇIN

Psikolojik Danışman

 

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 27.03.2019 - Güncelleme: 07.10.2022 15:05 - Görüntülenme: 354
  Beğen | 0  kişi beğendi